2023 Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1. Silah ruhsatı almak için nereye müracaat etmeliyim?

Başvurular Polis bölgesinde ikamet edenler İlçe Emniyet Müdürlüklerine, Jandarma bölgesinde ikamet edenler ise bağlı bulundukları İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelidir. 


2. Yivsiz av tüfeği almak için nereye müracaat etmeliyim?

İkamet ettiğiniz YER(ev adresiniz) Polis bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Emniyet Müdürlüğüne, Jandarma bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelisiniz.


3. Ruhsatlı silahım için mermi almak istiyorum nereye ne şekilde müracaat edebilir, kaç mermi alabilirim?

Mermi talebiniz hususunda ilk olarak silah ruhsatınızı yeni nesil kart ile değiştirdikten sonra Silahınızın marka, çap ve seri numarasını belirterek yazacağınız dilekçeniz ile silah ruhsatını aldığınız birime müracaat ettiğiniz takdirde, 1000 adet mermi alabilmeniz için size mermi satın alma belgesi tanzim edilir. Bu belge ile MKEK’dan ya da MKEK ile anlaşmalı bayilerden mermi satın alabilirsiniz.


4. Başka bir şahsa ait taşıma ruhsatlı silahı aldığım takdirde bu silah benim adıma da taşıma ruhsatlı olur mu?

Böyle bir durum söz konusu değildir. Ancak engel durumunuz yoksa ve silah taşıma şartlarına haiz iseniz (örneğin, kuyumcu, akaryakıt istasyonu sahibi, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personeli v.b.) aldığınız bu silah sizin adınıza taşıma ruhsatlı olarak verilebilir. Aksi takdirde bulundurma ruhsatı alabilirsiniz.


5. Yeni bir silah almak için ne yapmam gerekiyor. Birden fazla Silah alabilir miyim? Bir yılda en çok kaç silah alabilirim?

Yeni bir silah alabilmek için web sayfamızı inceleyip alacağınız silah türü ve ikamet adresinize göre müracaat edeceğiniz birimi belirleyip belgeleri hazırlayarak ilgili kuruma müracaat edebilirsiniz. Alacağınız silah sayısında Kanunen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.


6. Silahımı hibe yoluyla başka birine devretmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Silahınızı hibe alacak kişinin ilgili birime müracaat ederek dosya açtırması gerekiyor. Karşılıklı hibe dilekçesi yazılıp, silahınızı devir alacak şahsın yapılan tahkikat ve dosya incelemesi sonucu silah ruhsatı alması uygun ise Valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden devir yapmak sizin bu silah üzerindeki sorumluluğunuzu sona erdirmez. Mutlaka işlemi yapan birim tarafından bu silahın devir alan kişi adına ruhsata bağlanması gereklidir. Elinde o silaha ait ruhsatı olmayan şahsa silahınızı teslim etmeniz kanunen suçtur.  


7. Arkadaşıma ait silahı devir alarak adıma ruhsat almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İlgili birime müracaat ederek adınıza dosya açtırmanız gerekir. Karşılıklı hibe dilekçesi yazıp hakkınızda yapılan tahkikat ve dosya incelenmesi sonucu silah ruhsatı almanızda herhangi bir engel yok ise valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden almış olduğunuz noter devir/hibe belgesini ilgili birime götürerek dosyanıza eklettikten sonra ruhsat kartınız yazılarak bizzat tarafınıza teslim edilir.


8. Babam vefat etti, silahı vardı. Ben bu silahı devir almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İkamet adresinize göre başvurmanız gereken birime veraset ilamı, diğer varislerin silah üzerindeki haklarından sizin lehine vazgeçtiklerine dair feragatnameyi ve babanıza ait ruhsat fotokopisi ile müracaat ederek dosya açtırmalısınız. Yapılan tahkikat ve dosya incelemesinde silah ruhsatı almanıza engel bir durum yok ise dosyanın valilikçe onaylanmasını müteakip ruhsatınızı çıkartıp o silahı teslim alabilirsiniz.


9. Silahım var ve bunu devlete hibe etmek istiyorum. Bunun için neler yapmalıyım?

Ruhsatlı silahınızı Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şubemize şahsen müracaatınız halinde Emniyet Genel Müdürlüğü adına hibe alabiliriz. Bunun için, eğer silahınız bulundurma ruhsatlı veya taşıma süresi geçmiş ise önceden gelip yol belgesi alarak silahınızı Silah ve Patlayıcı Maddeler Şubemize getirmelisiniz.


10.Babam geçen ay vefat etti, Silahın kimde kalacağına karar veremedik. Şimdi hepimiz bundan kurtulmak istiyoruz. Ne yapmalıyız?

Ankara’da ikamet ediyorsanız şubemize varislerin şahsen müracaatları veya noterden vekalet verdikleri bir varis 9. soruda belirtildiği şekilde silahı Emniyet Genel Müdürlüğü adına şubemize hibe edebilir veyahut da silahı alabilecek birine hibe yoluyla devredebilirsiniz.


11. Adıma kayıtlı ruhsatlı silahım var. Ruhsatımın bitmesine de üç yıl var. Bu silahımı devlete hibe etsem ve yeni bir silah almak istesem yeni silah için yeniden harç yatırmak zorunda mıyım?

Yeni alacağınız her silah için ruhsat türüne uygun harç ödemek zorundasınız.


12. Yivli veya yivsiz av tüfeği alıp ava gitmek istiyorum ne yapmalıyım?

Internet sayfamızda bulunan Hızlı Ruhsat İşlemleri bölümü incelemelisiniz.Yivsiz Av Tüfekleri İkamet ettiğiniz yer (ev adresiniz) Polis bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Emniyet Müdürlüğüne, Jandarma bölgesi ise bağlı olduğunuz İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat etmelisiniz.


13. Sık sık yurt dışına çıkıyorum. Yurt dışından silah satın alabilir miyim? Eğer alabiliyorsam bu silahı yurda getirmek için ne gibi işlemler yapmam gerekir.?

Yurtdışından sadece dış temsilciliklerimizde çalışan dışişleri personeli ile askeri, güvenlik ataşesi, güvenlik görevlileri bir defaya mahsus olmak üzere silah getirebilirler. İlgili işlemler İçişleri Bakanlığınca yapılır. Bunun dışında şahısların yurtdışından silah alıp getirmesi mümkün değildir.


14. Memur olarak çalışıyorum. Kamu görevlisi silah taşıma ruhsatı alabilir miyim?

Kimlerin kamu görevlisi taşıma ruhsatı alabileceği web sayfamızda açıkça belirtilmiştir. 


15. Bir harçla birden fazla silah bulundurma ya da taşıma ruhsatı alabilir miyim? İthal silahlarla yerli silahların harçları arasında fark var mı?

Her silah için ayrı harç bedeli alındığından, bir silah için ödenen harç bedeli diğer silahlar için geçerli değildir. Taşıma ve bulundurma ruhsatlı silahlardan alınacak harç bedeli her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir. Bu nedenle yerli ve yabancı silahlardan alınan harç bedellerinde herhangi bir fark bulunmamaktadır.


16. Yeni bir silah aldığımızda silahımıza kaç gün içerisinde ruhsat almak zorundayız?

Fatura tarihinden itibaren 60 gün içinde silah ruhsatı almak zorundasınız.


17. Geçen yıl ruhsat için başvuruda bulunmuştum. İşlemlerim sürüncemede kaldı. Geldiğimde işlemlerim kaldığı yerden başlar mı?

Silah ruhsatı için hazırladığınız evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. Herhangi bir nedenle dosyanız bir yıl içinde onaylanmaz ise bu evrakları yeniden hazırlayıp ibraz etmeniz gereklidir.


18. Ruhsatlı silahım vardı ve süresi sona erdi. Tarafıma ruhsatımı yeniletmem hususunda tebligat yapıldı ve halen 6 aylık süre dolmadı ne yapmam gerekir.

Silahınızın ruhsat süresini uzatmak için 6 aylık süreyi geçirmeden ilgili birime müracaat etmelisiniz. Aksi halde ruhsatınız valilik onayı ile iptal edilecek, silahınızı devretmek zorunda kalacak ve devretmiş olduğunuz bu silaha adınıza bir daha ruhsat çıkartamayacaksınız.


19. Ruhsatlı silahım vardı ve süresi sona erdi. Tarafıma ruhsatımı yeniletmem hususunda tebligat yapıldı ve tebligat tarihinden itibaren 6 aydan fazla süre geçti ne yapmalıyım? Aynı silaha ben tekrar ruhsat alabilir miyim? Ya da başka bir ruhsatlı silah alabilir miyim?

Ruhsatınız, ruhsatı veren birim tarafından valilik onayı alınarak iptal edilerek silahınız ilgili birimce geçici olarak teslim alınacaktır. Söz konusu silahınızı ruhsat almasında sakınca bulunmayan birine hibe yoluyla devredebilirsiniz. Ancak, ruhsatı iptal edilen silahınızı yeniden kendi adınıza ruhsata bağlatmak istediğiniz takdirde, silahınızın emanete alındığı tarihten itibaren altı ay içerisinde idari para cezasını ödemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde silahınız kendi adınıza bir daha ruhsata bağlanamaz.


20. Taşıma ruhsatlı silahımı her yerde ve her zaman taşıyabilir miyim?

Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde, öğrenci yurtlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi parti toplantılarında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde ve bunların toplantı ve kongrelerinde, spor karşılaşma veya yarışmaların yapıldığı yerlerde, grev ve lokavt yapılan iş yerlerinde, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığı nca belirlenen yerlerde, silah taşımamalısınız, aksi halde ruhsatınız iptal edilerek bulundurma ruhsatına çevrilir.


21. Bir ay kadar önce silah ruhsatı almak için başvuruda bulundum. Şimdi ikinci kez başvuru yapsam daha önce vermiş olduğum evrakları kullanma imkanım var mı ?

Daha önceki müracaatınızda ibraz ettiğiniz belgeleri kullanabilirsiniz. Ancak, belgelerin düzenlendiği tarihten itibaren süresinin 6 ayı geçmemiş olması gerekir.


22. Silah taşıma hakkını veren durumum ortadan kalktı. (Kuyumculuk yapıyordum bıraktım, şirketteki ortaklık ve görevlerimden ayrıldım vb.) Fakat mevcut taşıma ruhsatımın süresi bitmedi. Bildirimde bulunmam gerekir mi bulunmazsam ne olur?

Ruhsatınızın süresi devam ediyor olsa da, ruhsatınızın veriliş nedeni olan meşguliyetinizin sona ermesi halinde durumunuzu ruhsatı veren makama 6 ay içerisinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve 6 ay içerisinde silahınızın devri yaptırılır. 6 ay içerisinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz. Ancak idari para cezasını ödediğiniz takdirde, başka engel durumunuz olmadığı takdirde yeniden silah ruhsatı alabilirsiniz.


23.  Bana silah taşıma hakkı veren kamu görevim(Denetim elemanı idim ayrıldım veya emekli oldum.) sona erdi veya harçsız silah taşıma hakkı veren görevim sona erdi.(Muhtarlığım veya belediye başkanlığım bitti.) Ne yapmalıyım? Yapmazsam ne olur?

Ruhsatınızın veriliş nedeni olan kamu görevinizin sona ermesi halinde durumu ruhsatı veren makama 6 ay içerisinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve 6 ay içerisinde silahınızın devri yapılır. 6 ay içerisinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz.
Ancak idari para cezasını ödediğiniz takdirde, başka engel durumunuz olmadığı takdirde yeniden silah ruhsatı alabilirsiniz.


24. Görevimin devamı süresince kamu görevlisi taşıma ruhsatım var. 5 yıl sonra ruhsatımı yeniletmem gerekir mi? Yoksa görevimin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmem yeterli olur mu?

Her beş yılda bir kamu görevinizin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmeniz halinde ruhsatınızın süresi kamu göreviniz devam ettiği sürece geçerlidir.


25. Yurt dışında işçi olarak çalışıyorum. Yaz mevsiminde izne geliyorum. Türkiye deki evimde bulundurmak üzere silah satın alarak ruhsat alabilir miyim?

Yurt dışında çalışan ve belirli aylarda senelik izne gelen vatandaşlarımızın, yurt içinde belirtmiş olduğu adreste fiilen ve bizzat ikamet etmediklerinden, silahlarını muhafaza etmelerinin mümkün olmaması ve silah ruhsatının şahsi sorumluluk gerektirmesi nedeniyle kendilerine silah satın aldırılarak adlarına ruhsat verilmesi mümkün değildir.


26. Silah ruhsatımın süresi geçen yılın bitti. Bu yıl yeniletirsem yenilettiğim tarihten itibaren mi geçerli olur?

Silah taşıma ve bulundurma ruhsatlarında süre Valilik onay tarihinden itibaren başlar. 5 yıl sonra aynı tarihte sona erer. Yeni ruhsatın geçerlilik süresi önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar.


27. Silah taşıma ruhsatımın süresi bitti. Henüz yeniletmedim. Bu süre içerisinde silahımı taşıyabilir miyim?

Ruhsatınızın arka kısmında taşıma izninizin sürenin bittiği tarih yazmaktadır. Bu tarihten itibaren silahınızı taşımanız halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet (ruhsatsız silah taşımak) suçunu işlemiş olursunuz. Bu silahınızı ikamet adresinizde bulundurmalısınız.


28.Taşıma ruhsatlı silahım var. Ev adresim değişti ne yapmalıyım?

İkamet adresiniz değiştiyse, yeni adresinize göre yazacağınız dilekçe ile  ruhsatı almış olduğunuz Emniyet Müdürlüğüne veya Jandarma Komutanlığına müracaat etmeniz gerekir.


29. Noter tarafından düzenlen vekaletname ile silahların devir işlemleri yapılabilir mi?

Noterlerce düzenlenmiş vekalet akdi, başkasının silahını satma veya hibe etme iş ve işlemlerini (gerekli müracaatın yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması gibi) yapmasına yetki vermektedir. Ancak, vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli silahı taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tespit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmaları 6136 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu gibi vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki vermesi mümkün değildir.


30. Silahım arızalandı ve tamir ettirmem gerekiyor Silahımla atış yapmak istiyorum. Bunun için ayrıca bir izne ihtiyaç var mı?

Silahınız Bulundurma ruhsatlı ise öncelikle ruhsatı aldığınız birime dilekçe ile müracaat edip yol belgesi alınmalıdır. Bu yol belgesi ile silahınızı tamir ettireceğiniz ya da atış yapacağınız yere götürebilirsiniz.


31. Bulundurma ruhsatlı tabancam var. Tatile gidiyorum. Yanımda götürebilir miyim?

Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.


32. Silah alıp arabamda bulundurmak istiyorum? Böyle bir şey mümkün mü?

Bulundurma ruhsatlı silahınızı ancak ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Silahın arabada bulundurması diye bir şey söz konusu değildir.


33. Bulundurma ruhsatlı silahım var. İkamet adresimi değiştireceğim ya da başka bir ile taşınacağım izin almam gerekiyor mu?

Bulundurma ruhsatlı silahınız var ve daimi ikametinizi değiştirmek veya bu silahınızı bulundurduğunuz işyeri adresinden başka bir adrese sürekli bulundurmak üzere nakletmek istiyorsanız ruhsatı aldığınız birime dilekçe ile müracaat ederek silahınızı nakletmek için yol belgesi almalısınız. Aksi halde hakkınızda bulundurma ruhsatlı silahı taşımaktan işlem yapılarak silahınız müsadere edilir.


34. AteÅŸleyici belgesi almak istiyorum. Neler yapmam gerekli?

Valiliğe vereceğiniz dilekçeye ek olarak doktor raporu, mezun olunan okuldan alınmış diplomanın bir adet fotokopisi ve aslı, 4 adet fotoğraf ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şubemizde dolduracağınız müracaat formu ile başvurunuz kabul edilir. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğünün yapacağı sınavda başarılı olursanız ateşleyici belgesi alabilirsiniz.


35. Kurusıkı tabanca almak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Kurusıkı tabanca için ruhsat almam gerekir mi?

Ses ve gaz fişeği atabilen silâhları elinde bulunduranlar ile yeni devir veya satın alan şahıslar bulundukları yer mülkî amirliğinden havaleli bir dilekçe ve ekinde yer alan adli sicil belgesi ile birlikte kolluk birimine müracaat eder. Müracaat edilen kolluk birimince her ses ve gaz fişeği atabilen silâh için Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silâh Bildirim Belgesi düzenlenir. Ancak almış olduğunuz kurusıkı tabanca ve faturası ile birlikte 1 ay içerisinde ikamet ettiğiniz İlçe Emniyet Müdürlüğü veya İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat ederek tarafınıza Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silah Bildirim Belgesi tanzim edilecektir.


36. Kurusıkı tabanca ile ateş etmem ya da suçta kullanmam durumunda ne ceza alırım.

Kurusıkı tabanca ile ateş etmeniz ya da suçta kullanmanız durumunda Türk Ceza Kanunu Hükümlerine göre bu suçu gerçek silahla işlemiş gibi cezalandırılırsınız.


37. Antika silah nedir nasıl belirlenir ruhsata nasıl bağlatılır?

Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah, bıçak ve kılıç gibi aletler antika silahtır. Bu tür silahların antika olup olmadığı Kriminal Polis laboratuvarlarından alınacak ekspertiz raporu sonucunda belirlenir.Bu kapsama girebilecek silahınız var ise dilekçe ile müracaat etmeniz halinde, aldırılacak ekspertiz raporu sonucunda silahınızın antika olduğu tespit edilirse adınıza bulundurma ruhsatı verilir. Alınan ekspertiz raporu sonucu antika olmadığı anlaşılan silahlar için adli işlem yapılır ve silah müsadere edilir. Antika Silahlar için 5 yıl da 1 ruhsat yenilenir. Bu silahlar için taşıma ruhsatı düzenlenmez.


38. Armağan silahlar devredilebilir mi nasıl ruhsata bağlanır?

Armağan silahların başkasına devri yapılabilir. Ruhsat sahibinin vefatı veya silah ruhsatı almasına engel hali bulunması durumunda varislerinden biri adına ruhsata bağlanabilir. Armağan silahlar, armağan eden yetkili makamca imzalanmış, başlıklı ve üzerinde işlem tarih ve sayısı belirtilmiş, armağan edilen kişinin kimliğini ve silahın marka, model, çap ve seri numarasını tanımlar bir şekilde düzenlenmiş belge ile birlikte İçişleri Bakanlığına müracaat edilmesi halinde, Bakanlıkça incelenip kayda alındıktan sonra, belge düzenlenip ilgili Valiliğe gönderilmesi halinde ruhsata bağlanabilir. Engel hali yok ise armağan edilen kişinin durumuna göre bu silahlar için taşıma ya da bulundurma ruhsatı tanzim edilebilir.


39. Şirket ortakları olarak demirbaş tabanca alabilir miyiz?

Şirket ortakları demirbaş silah alamaz. Şirketin sorumlu ortakları web sayfamızda belirtildiği şekilde ilgili birime müracaat etmesi durumunda taşıma ruhsatı alabilir.


40. Fabrikamızda görevli bekçilere demirbaş tabanca ruhsatı almak istiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?

Fabrikanızın bulunduğu yerin bağlı olduğu silah ruhsatı veren birime müracaat ederek eğer fabrikada en az 50 sigortalı işçi çalışıyorsa; fabrikada görevli bekçiler, veznedarlar, mutemetler adına demirbaş silah için başvuru yapabilirsiniz.


41. Demirbaşımıza kayıtlı bir adet tabanca var. Bu tabanca için görevli olan üç bekçimiz adına ruhsat çıkarabilir miyiz?

Bir demirbaş silah birden fazla kişi adına ruhsat çıkartılabilir.


42. Demirbaş tabancayı evimize götürebilir miyiz?

Demirbaş silahlara iş yerinde ve iş başında taşınması şartıyla ruhsat verilmektedir. Bu silahı evinize ya da görevli olmadığınız esnada iş yeri dışına çıkarmamanız gerekmektedir. Aksi halinde 6136 Sayılı Kanuna muhalefet suçunu işlemiş olursunuz.


43. En az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı/belediye başkanlığı yaptım, harçsız silah ruhsatı alabilir miyim?

En az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı/belediye başkanlığı yaptığınız takdirde, tek bir silah için harçsız ve süresiz silah taşıma ya da bulundurma ruhsatı alabilirsiniz. Alacağınız diğer silah ruhsatları için Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. (Harçlı ve 5 yıl süre ile geçerli)