Silahlarda Atış Mesafesi ve Genel Bulgular Hakkında Kısa Bilgi

Silahlarda Atış Mesafesi ve Genel Bulgular Hakkında Kısa Bilgi

Silahla yaraları numara verilerek tanımlanmalı ve her bir yaranın izlediği yol(traje) takip edilerek giriş-çıkış yaraları ile meydana getirdiği hasarlar belirtilmelidir. Atış sayısı, açısı ve öldürücü yaralar tanımlanmalıdır. Ayrıcı ateşli silah yaralanmalarına özgü tanımlamalar ve bulgular (Hoffman maden boşluğu, yanık bulgusu, tatutaj lekeler, vurma halkası, silinti halkası, ikincil(satelit) saçma girişleri, saçma dağılımı) ayrıntılı tarif edilmelidir.
Atış mesafesi diyince ateş edildiği esnada namlu ucu ile cilt arasında ki mesafedir. Bir silah ateş ettiğinde namlunun ağzından esas yaralayıcı olan mermi çekirdeği saçma tanesi gibi cisimlerle beraber barut gazları, alev, duman, yanmamış barut taneleri, metal partikullerleri, av tüfeklerinde tapa ve kapak gibi ürünler çıkar. Bu ürünlerin hepsi belirli mesafelere kadar gidebilir. Bu mesafelerin ne kadar olduğu bir çok şeye göre değişkenlik gösterir. Hiçbir şekilde net rakamlar vermek mümkün değildir. Lakin ortalama bir rakam ortaya çıkarmak hakkında fikir verebilir.

Bitişik atış: 0-3 cm arasında olanlardır örnek olarak kafaya dayayıp sıkmak diyebiliriz. Ha eğer dayandıysa tam bitişiktir 3 santim civarı ise bitişiktir. Gazlardan dolayı oluşan boşluğa Hoffman maden boşluğu denir bu kısma ilerleyen dönemlerde detaylı deyincem şimdi yeri değil.

Yakın atış: Tabanca sınıfı için 30-45 cm tüfekler için ise 75-100 cm lik mesafedir.

Uzak atış: deride hiçbir atış artığı bırakmayacak mesafeden yapılan atıştır. Deriye silahı sıkıca bastırarak yapılan bitişik atışlarda giriş deliğinin çevresinde kontüzyon halkasından başka sıklıkla stampa izi de görülür. Kontüzyon halkasına vurma halkası da denir.

Çıkış deliği: çıkış deliği genellikle cilt ile beraber dokularının dışarıya doğru yırtıldığı bir lezyon şeklindedir. Büyüklüğü genellikle giriş deliğinden fazladır. En büyük sebebi ise çekirdeğin içerde kemik vb. şeylere çarparak takla atması ve takla atarak çıkmasıdır. Zaten temas edene kadar bir lazer ışık gibi gelir ve ardından yalpalanmalar meydana gelir. Ve bu yüzden çıkış deliği büyüktür bir a4 kapıda kalemi bir gibi delmeyi deneyin bir de yanlamasına deneyin olayı anlayacaksınız.