ATICILIK ESASLARI VE NÄ°ÅžANCILIK HATALARI

ATICILIK ESASLARI VE NÄ°ÅžANCILIK HATALARI

ATICILIK ESASLARI VE NÄ°ÅžANCILIK HATALARI

1. Atıcılık Esasları:

Konsantrasyon ve Soğukkanlılık:

Atışa başlamadan önce ve atış esnasında konsantrasyon (Yoğunlaşma) sağlanmalıdır. Atıcının kendisini dış etkilerden soyutlayıp, bütün benliği ile yapacağı atışı düşünmesi çok önemlidir. Ayrıca heyecanlanmamalıdır.
Korku ve mutluluk gibi duyguların neden olduğu geçici bir ruhsal çalkantıdır. Sinir sistemi bu çalkantıya kalp atışının ve nefes almanın çabuklaşması veya durması ve kas titremesi gibi atışı olumsuz yönde etkileyen tepkilerle cevap verir. Özellikle can güvenliği söz konusu olduğu durumlarda bu tepkiler iyice artar.
Konsantrasyonun sağlanması için soğukkanlı olunmalı ve heyecan giderilmelidir.

Heyecanın nedenleri ve giderilmesi

  • Atıcının kullanacağı silâhı tanımaması
  • Atıcının kendine güveninin olması
  • Atıcının atışa, çatışma ÅŸartlarına alışık olmaması

2 .  Duruş (Nişan Vaziyeti) :

Duruş Atış esnasında duruma göre alınan nişan vaziyetidir.

 

Atışta başarı için silâhın oynaması, vücut ve silâhtan oluşan sisteme en yüksek stabilite (denge) ve hareketsizliği sağlayan duruşu almak gerekliliktir.   Atıcının   doğru   nişanı alıp, mermi namluyu terk edinceye kadar atış teknikleriyle ilgili azamî kontrollere sağlayabileceği bir duruş çok önemlidir.

3.  Pozisyon :

Pozisyon Atış esnasında atıcının hedefe göre aldığı durumdur.

Yatarak atış pozisyonu atıcıya en rahat, en geniş destek alanı sağlayan bir pozisyondur. Atıcının, atış esnasında alacağı pozisyon isabetli bir vuruş için önem arz eder. Bu nedenle, başın, hedefe göre durmanın, bacakların, kolların durumunun nasıl olacağı bilinmelidir. Aksi takdirde başlangıçta hata yapmış oluruz.

4. Kabza Kavrama (Tutuş):

Kabza kavramak, atıcının silâha hâkim olmasını ve nişan hattını uygun olarak muhafaza etmesini sağlayan unsurlardan biridir. Kabza kavramak, silâhı sadece sıkı ve dengede tutmak değildir.

5. Nefes Kontrolü

Nefes alma; göğüs kafesi, karın boşluğu ve omuzlarla tamamlanan bir harekettir. Silâh omuz boşluğunda bulunduğundan nefes alıp verme esnasında inip kalkacaktır. Omuzların bu hareketi doğru ve sabit bir nişanı imkânsız hale getirir. Bu nedenle nişancı nefes alıp verme işlemi ile ateş etme işleminin aynı anda yapılamayacağını bilmelidir.

 

  1. Nefes alıp verme işlemi, dakikada 12-13 defa tekrar eder. Dolayısıyla bir nefes alıp verme süresi 4-5 saniye sürer.
  2. Nefesin 15-20 saniye tutulabilmesi mümkündür. Bu iş için özel bir gayret gerektirmediği gibi, anormal hiçbir duygu da yaratmaz. Bu süre atış için ihtiyaç duyulan zamandan çok fazladır.
  3. Atış için nefes tutma, nefes verdikten sonra teşekkül eden en tabii halde, doğal boşlukta yapılmadır.
  4. Atıştan önce derin bir nefes alınır ve yavaşça verilir. Nefes tutulur ve en gevşek duruma gelinir. Bütün dikkat gez-arpacık münasebetine yöneltilir. Bu esnada tetiğe yumuşak ve gittikçe artan bir basınç uygulayarak atış yapılır.
  5. Nefesin tutulması hiçbir zaman 10 saniyeden fazla olmamalıdır. Nişan almış vaziyette gereğinden fazla beklemeler gözleri yorar ve beyine yetersiz oksijen gitmesine neden olur. Beyine az oksijen gitmesi ise zayıf konsantrasyonu doğurur, vücut yeniden nefes alma ihtiyacı hissederken, kaslarda gerilim artar. Bunun sonucu hatalı bir atış yapılır.
  6. Nefes alış verişi devam ederken ani çıkan hedefle karşı karşıya kalındığında, atıcı hangi halde bulunuyorsa (Nefes alıyor veya veriyor) o anda nefesini tutarak, nişan alır ve tetiği ezer.

6.   Nişan Kontrolü:

Atış yapabilmenin temel şartlarında birisi doğru nişan almaktır. Bunun için, gez ve arpacığın konumu doğru tatbik edilmelidir. Gez ve arpacık münasebetini doğru tesis etmek ve bunu çekirdek terk edinceye kadar devam ettirebilmek temel düşünce olmalıdır.

2. Nişancılık Hataları :

a. Arpacık Hataları :

Atış yapabilmenin temel şartlarından birisi doğru nişan almaktır. Bunun için gez ve arpacık hizalaması doğru tesis edilmelidir. Arpacık, gezin yukarısında, aşağısında, sağında, solunda olmamalıdır. Aksi takdirde arpacık hatası yapmış oluruz ve vuruş noktalarımız, nişan noktasında olmaz.

b. Tüfeğe Hâkimiyet Hataları :

Tüfeğe hakimiyet hatalarını hedefteki vuruşların analizi ile tespit ederiz. Atıştan sonra hedef analizinin yapılması gerekir. Bu sayede, atıcının yaptığı hatalar tespit edilerek, giderilir.