MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi)
MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi)
Baykar Savunma, MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi)’a ilişkin kavram tasarımı görsellerini ilk kez paylaştı.
Baykar Savunma tarafından Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS)’ne ilişkin çalışmalar gerçekleştirildiği bir süredir biliniyordu. Şirket bugün yaptığı açıklamada, MİUS’a ilişkin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez paylaştı. Baykar, açıklamadan önce Kurban Bayramının ilk günü MİUS sürprizine imza atacağını belirtmişti. Paylaşılan kavramsal tasarım görsellerinde MİUS’un; turbofan motora, çift dikey stabilizere, kanardlara ve dijital kamuflaja sahip olduğu görüldü.
MİUS’un Motoru
Baykar Savunma’nın AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’ndan sonraki projesi olan Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, 2023 yılından önce ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor.
Ukraynalı kaynaklara göre Ukrayna, 2021 yılından 2030 yılına kadar AKINCI TİHA için AI-450 Turboprop Motoru ve MİUS için AI-25TLT Turbofan Motoru tedarik edecek. 10 yıllık süreçte Ukrayna’nın Baykar’a toplam değeri 600 milyon $’ı aşan 500’den fazla motor ihraç etmesi bekleniyor. Bu bilginin Baykar tarafından teyit edilmediğini not etmek gerekiyor.
AI-25TL, AI-25TLK Turbofan Motor
Türkiye ve Ukrayna, Ağustos 2019’da Türkiye merkezli Black Sea Shield adında yeni bir firma kurmuştu. Şirketin hisselerinin %51’e Baykar’a, %49’u ise Ukrayna’nın SSB’si olan Ukrspetsexport’a ait. Black Sea Shield’ın Ukrayna tasarımı motorları Türkiye’de ortak olarak üretmesi bekleniyor. Motorların fikri mülkiyet haklarının da Türkiye’de olacağı iddia edilmişti.
Ivchenko-Progress’e göre AI-25TL Turbofan Motoru eğitim uçakları, hafif taarruz uçaklarında ve kalkış ağırlığı 4.700 kilograma kadar olan uçaklarda kullanılabiliyor. AI-25TL entegreli uçaklar arasında Aero L-39 Albatros eğitim uçağı ve Hongdu JL-8 hafif taarruz uçağı yer alıyor. AI-25TL, 1973 yılından beri seri olarak üretiliyor.
Ivchenko-Progress’in AI-25TL motoru üzerinden Türkiye’ye özel olarak AI-25TLT adlı bir motor geliştirmesi bekleniyor.
Selçuk Bayraktar tarafından yapılan açıklamada ilk prototiplerin ses hızının altında uçacağı belirtilirken ileriki prototiplerin ses hızının üstüne çıkacağı belirtildi. Ukrayna’dan alınacak olan motorun ses hızının üstüne çıkması şu aşamada pek muhtemel gözükmüyor.
Bu noktada TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEİ) ’nin geçtiğimiz günlerde patentini aldığı “TF-6000” isimli bir turbofan motor patenti ön plana çıkabilir. Uzmanlar, motorun bir İHA için geliştirildiğini değerlendiriyor
TEİ/TF-6000 Turbofan Motor Patenti
Ayrıca MİUS’un, TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’nde de kullanıma uygun şekilde geliştirildiği görülüyor. Baykar, Bayraktar TB3’ü de benzer bir şekilde TCG Anadolu’ya indirip kaldırmayı hedefliyor.
MİUS ve TCG Anadolu/Baykar
Selçuk Bayraktar tarafından verilen bilgiler ışığında MİUS’un yeni özellikleri şöyle şekillendi:
- Maksimum Kalkış Ağırlığı (MTOW): 3.5+ Ton
- Faydalı Yük Kapasitesi: 1.5 Ton (Gövde içi ve kanat altında mühimmat taşıma kabiliyeti)
- Seyir Süresi: 5 Saat
- Maksimum İrtifa: 40.000 feet/12 kilometre
- Seyir Hızı: 900 km/s
- Katapult yardımı olmadan yakalama kabloları ve kanca yardımıyla TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış
- İlk prototipler sübsonik, sonraki prototiplerde ise süpersonik kabiliyet
- Düşük Radar İzi
- Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri (kanard)
- Akıllı Filo Otonomisi
- İlk Prototipte Uçuş Hedefi: 2023
Baykar Savunma/MİUS
Proje Takvimi
Baykar, MİUS’un geliştirilmesi için daha önce 36 aylık bir proje takvimi açıklamıştı. Takvime göre:
- Kavramsal tasarım süreci 3 ay,
- Ön tasarım süreci 4 ay,
- Kritik tasarım süreci 8 ay,
- Prototip imalat ve testleri 12 ay,
- Yer ve uçuş testleri ise 9 ay sürecek.
Baykar Savunma/MİUS Proje Takvimi
Baykar tarafından yapılan açıklamada Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesinin kavramsal tasarımının başladığı resmen teyit edilmiş oldu. Proje takviminde ilk basamakta yer alan kavramsal tasarım sürecinin yaklaşık 3 ay sürmesi bekleniyor. Baykar’ın kavramsal tasarım sürecinin ötesine geçmiş olması da bir diğer ihtimal.