Mermi Tipleri

Mermi Tipleri

Smith Wesson Nyclad Mermisi
Orjinal olarak Smith&Wesson tarafından yapılmış bir mermidir. Bu mermiyi diğerlerinden ayıran en büyük özellik çekirdeğinin naylon ile kaplı olmasıdır. Atıştan sonra yiv, set izleri bu naylon  kılıf üzerinde kalır. Çekirdek namlunun sert yüzeyine çok daha az maruz kaldığından mermi çekirdeğini mukayese yapmak neredeyse imkansız hale gelir.

Glaser Mermisi

Bu mermilerde çekirdek gömleğinin içinde tek parça bir kurşun yerine çok sayıda kurşun saçma bulunur. Bakır gömleğin uç kısmı teflon bir tıkaç ile kapatılmıştır atış yapıldığında mermi çekirdeği hedefe tek parça halinde ulaşır. Ama çarptığında tıkacın görevi son bulur ve saçmalar içeriye doğru dağılır hedefin bir insan olduğunu varsayarsak büyük bir zahiyat alır.

 

 Çarptığı Yerde Patlayan Mermiler
Bunlar çukur uçlu mermi çekirdeklerinin çukur kısmına patlayıcı bir madde konulup uç kısmının kapatılmasıyla meydana gelir. Bu tip çeşitli mermiler mevcut benim gözümde en başarılı olanlar biri de 50 kalibrelik Raufoss (Rafus) mermisidir. Merminin sıradan bir görüntüye sahip. Sıra dışı olan kısmı ise iç yapısı. Yapısında diğerlerinden farklı olarak Rdx patlayıcı veya Rx51 ve zirkonyum olması.

Çok Çekirdekli Mermiler

Bunlara örnek olarak tek bir mermide üst üste dört mermi çekirdeği bulunan 38 Special ve üst üste iki mermi çekirdeği bulunan 7.62×51 mm Duplex mermiler örnek verebiliriz. Bunlarla yapılan atışlarda yakın mesafede vücuda tek bir giriş tespit edebiliriz. Ama içeride birden fazla mermi bulunabilir. Yada birden fazla çıkış deliği bulunabilir. 

Çelik Oklu Mermiler

Bunlar da tek bir mermi çekirdeği yerine amacına göre farklılık gösteren farklı sayılarda küçük çelik oklar bulunmaktadır. Örneğin 12 kalibre Fedarel fişeklerde 25, Winchester fişeklerde 20 adet küçük oklar bulunmaktadır.
Hatta Amerika Vietnam savaşında 90 mm Obüsler de bu tarz mühimmat kullanmıştı onlarda ise 5000 civarı küçük oklar vardı.

Kuru Sıkı Mermiler

Normal bir mermiden farkı çekirdeğin bulunmaması. Kovan, kapsül ve barut bulunur ve uç kısmında plastik bir tapa vardır. Çapları genelde 8mm, 9mm, 22cal, 35 cal, ve 45cal bulunmaktadır. Bu mermilerin uç kısımları ya kovanın bükülmesiyle ya da genellikle yeşil renkli plastik tıkaçla kapatılır.
Kapsül şekli normal mermi gibidir. Hızlı yanan barut kullanır. Otomatik ve toplu tabancalardan atılır. Bunlar yakın mesafede atıldıklarında tehlikeli olabilir hele ki bitişik atışlarda ölüme dahi sebep olur. Yakın mesafede cerrahi müdahaleye gerek bırakacak durumlara sebep olabilir.

Daha büyük tehlikelerden biride kuru sıkı tabancalarda ki tahdit parçasının çıkarılması halk dilinde namluyu açmak denilen bu işlemle gerçek bir tabancaya dönüşebilmekte. Bu işlem yasal olarak büyük bir suçtur. Üreticiler namluyu açmaya kalkan kişiler için önlem amaçlı namluyu daha az kaliteli daha hassas kırılmaya yönelik yapmakta amaç açmaya kalkışıldığında  kırılması. Farz edelim ki başarıyla açtık yatağa sağlıklı bir şekilde sürülemeyen mermi yukarı veya aşağı doğru patlarsa silah elinizde patlar ve elinizi kullanamayacak kadar büyük zayiat alabilirsiniz. Bu kesinlikle tavsiye edilen bir işlem değildir.

Kuru sıkı tabancalar aynı zamanda gaz mermileri de atabilmektedirler. Göz yaşartıcı ve tahrip edici olan bu gazlar aslında mermi içinde gaz değil küçük parçalar halinde olup atış sırasında yüksek basınçla namludan dışarı atılıp etrafa yayılmaktadırlar. Bu mermilerde çekirdek yoktur ses fişekleriyle hemen hemen aynı yapıdadırlar. Bu gaz fişekleri genelde 2 çeşidi vardır.

Elma çiçeği kokulu CN: Gözlerde yoğun tahriş, aşırı derecede gözyaşı, geçici körlük, deride batma ve yanma hissi, kusma ve baş ağrısına sebep olur.

Biber kokulu CS: Gözlerde yanma, sel gibi göz yaşı, deride batma ve yanma hissi.

CS, CN’ye kıyasla daha etkilidir ve hızla CN’nin yerini almıştır.
Kuru sıkı mermilerde tıkaç yeşildi, gaz mermilerinde ise sarı, kırmızı, mavi ve mor gibi renkler kullanılmaktadır.